Składniki:

  • 150g – Dorsz świeży, filety bez skóry
  • 200g – Włoszczyzna krojona w paski mrożona
  • 30g – Koncentrat pomidorowy 30%
  • 250g – Ziemniaki
  • 10g – Olej rzepakowy uniwersalny, Przyprawa do ryb, oregano, bazylia, folia aluminiowa

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Filet z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawą do ryb i łyżeczką oleju, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć warzywa, podlać wodą, dusić do miękkości. Gdy płyn odparuje, ponownie dodać trochę wody, wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i ziołami. Rybę podawać z ziemniakami, obłożoną warzywami.


  • Wartości odżywcze: Ok. 460 kcal
  • Białko: 34 g
  • Tłuszcze: 12 g
  • Węglowodany: 66 g

KONTAKT

ROBERT LIPERT

Telefon : 792 450 650

E-mail : dietetykrobertlipert@gmail.com

TOP MEDICAL

Ul. Szeligowskiego 6

20-883 Lublin

Rejestracja : 81 452 00 00

Masz pytanie? Napisz, odpowiem w wolnej chwili