Składniki:
- 150g – Dorsz świeży, filety bez skóry
- 200g – Włoszczyzna krojona w paski mrożona
- 30g – Koncentrat pomidorowy 30%
- 250g – Ziemniaki
- 10g – Olej rzepakowy uniwersalny, Przyprawa do ryb, oregano, bazylia, folia aluminiowa
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Filet z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawą do ryb i łyżeczką oleju, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć warzywa, podlać wodą, dusić do miękkości. Gdy płyn odparuje, ponownie dodać trochę wody, wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzem i ziołami. Rybę podawać z ziemniakami, obłożoną warzywami.
- Wartości odżywcze: Ok. 460 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcze: 12 g
- Węglowodany: 66 g
KONTAKT
ROBERT LIPERT
Telefon : 792 450 650
E-mail : dietetykrobertlipert@gmail.com
TOP MEDICAL
Ul. Szeligowskiego 6
20-883 Lublin
Rejestracja : 81 452 00 00