Przepisy wielkanocne
- Galaretka drobiowa z warzywami
- Kanapki z pastą jajeczną
- Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem
- Sałatka ziemniaczana z łososiem, rukolą i pomidorami
1. Ciesz się czasem spędzonym z rodziną.
Święta zwykle kojarzą się z wielkim zaangażowaniem i nerwami związanymi z przygotowaniem wszystkiego. Jedno ciasto mniej lub niedokładnie starte kurze nie zmienią przebiegu świąt, a nic nie zastąpi czasu spędzonego z rodziną.
2. Zadbaj o świeże warzywa na stole!
Przy ciężkości strawności wszystkich świątecznych potraw zwykła surówka może być miłą odskocznią dla kubków smakowych i brzucha.
3. Jak żurek, to tylko domowym zakwasie.
- 6 czubatych łyżek pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000)
- 2-3 ząbki czosnku
- skórka chleba razowego na zakwasie
- 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
Do szklanego słoika wsypujemy mąkę. Możemy dodać liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy i dodajemy do reszty składników. Zalewamy całość ciepłą wodą, mieszamy i dodajemy skórkę chleba. Nakrywamy zakwas bawełnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
W tym czasie nie mieszamy go. Po 3 dniach wyjmujemy skórkę wraz z powstałą pianą i zostawiamy na jeszcze jeden dzień, następnie mieszamy zakwas i przecedzamy. Przechowujemy w lodówce.
4. Domowe wędliny
Święta to okazja do testowania nowych przepisów – nie muszą to być tylko ciasta, może to właśnie wędlina okaże się specjałem świątecznym, który zagości w naszej lodówce nie tylko w okresie świąt.
5. Słodkości
Kawałek ciasta nie sprawi, że utyjesz z dnia na dzień o 5kg. We wszystkim trzeba oczywiście zachować umiar – powinniśmy wybierać ciasta domowe i najlepiej bez mas, bo są one mniej kaloryczne.
6. Eko Barwniki
Warto czasami podpytać starszych o tradycje wielkanocne i zamiast wydawać pieniądze na sztuczne barwniki spróbować babcinym sposobem malować jaja łupinami z cebuli.
Zbieramy suche łupiny z cebuli żółtej i czerwonej, następnie dzielimy barwami i gotujemy je w garnku, po czym wkładamy ugotowane jaja i zostawiamy do wystygnięcia.
7. Czy wiesz, że staropolskim zwyczajem było odwiedzanie wszystkich okolicznych Grobów Pańskich?
Warto spojrzeć czasami na tradycje w niecodzienny sposób – jako motywację do ruchu i w święta wstać od stołu, wyjść na rodzinny spacer czy też pojechać na krótką wycieczkę np. do lasu.
8. Umiar
Na spróbowanie wszystkich potraw masz kilka dni, warto racjonalnie rozłożyć jedzenie w czasie.
9. Higiena jedzenia
Święta to czas, kiedy możesz po prostu zwolnić, warto jeść wtedy powoli i obserwować, co jesz i ile – sygnał o tym, że jesteś syty dociera do mózgu z 15 minutowym opóźnieniem.
10. Nie przygotowywać zbyt wiele
Więcej nie zawsze oznacza lepiej! Świątecznym problemem jest również to, że zostaje ogrom jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść – po świętach każdy jest najedzony! Może warto usiąść i w tym roku racjonalnie spojrzeć na to ile jedzenia jest nam potrzebne?
Comments are closed